Duurzaamheid wicanders kurk

14 januari 2023

De vloeroplossingen van Wicanders zijn gebaseerd op kurk, de bast van de kurkeik (Quercus suber L.), een langzaam groeiende boom uit het Middellandse Zeegebied die tot wel 200 jaar oud kan worden. De boom speelt een centrale rol in de ecologische, sociale en economische ontwikkeling van deze regio.

Kurk wordt eens in de negen jaren geoogst, zonder dat de boom hierbij gekapt of beschadigd wordt. Het oogsten van kurk is een activiteit waarvoor veel ervaring en vaardigheid vereist is, om te voorkomen dat de boom tijdens het proces beschadigt.

Als grondstof is kurk een van de meest bijzondere materialen, met natuurlijke eigenschappen die de wetenschap nog niet heeft kunnen nabootsen. Kurk is een natuurlijke thermische en akoestische isolator, elastisch, samendrukbaar, bestand tegen hoge temperaturen en ondoordringbaar voor vloeistoffen en gassen. Bij gebruik in vloeren biedt kurk de meest verbazingwekkende voordelen, waardoor elke ruimte naar een geheel nieuw niveau van comfort wordt getild.

9 JAAR De periode tussen elke oogst van kurkeiken

GEEN BOMEN WORDEN BESCHADIGD of gekapt

100000 het aantal directe en indirecte jobs die worden gecreëerd door de kurkindustrie

CO2-RETENTIE Voor elke ton geproduceerde kurk behoudt het kurkeikenbos tot 73 ton CO₂

KURK OOGSTEN Is een van de best betaalde banen in de landbouw ter wereld

200 JAAR Dit is de gemiddelde levensduur van een kurkeik

wicanders kurk