DIY kurkvloer plaatsen met klik- of lijmsysteem

Welkom bij onze gids voor het zelf installeren van een kurkvloer met een klik- of lijmsysteem. Kurk is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat steeds populairder wordt voor vloerbedekking vanwege zijn warme uitstraling, comfortabele textuur en geluidsdempende eigenschappen. Het plaatsen van een kurkvloer kan een lonend en betaalbare DIY-project zijn. Natuurlijk staan wij altijd voor je klaar om te assisteren waar nodig.

Kliksysteem

Klikvloeren van kurk, ook wel bekend als zwevende kurkvloeren of kurklaminaat, staan bekend als de meest effectieve geluiddempende vloeroplossingen in hun categorie. Daarnaast bieden ze voortdurend comfort en een zachte textuur, wat resulteert in een aangename vloer. Dankzij de handige klikverbinding zijn deze vloeren eenvoudig en snel te installeren. Direct na installatie kunnen voltooide vloeren al in gebruik worden genomen.

Het plaatsen van kurkvloer via een kliksysteem is over het algemeen vrij eenvoudig en vereist geen speciaal gereedschap. Volg deze stappen om de vloer op de juiste manier te installeren:

 1. Zorg ervoor dat de ondergrond waar de kurkvloer moet komen helemaal schoon en droog is. Plaats het dampscherm.
 2. Kies de eerste rij van planken en plaats deze op de ondergrond, tegen de muur aan. Behoud met behulp van afstandhouders 1 cm opening tussen de planken en de muur.
 3. Gebruik de kliksystemen om de volgende planken te bevestigen. Dit kliksysteem kan variëren afhankelijk van het merk en type van de kurkvloer, dus raadpleeg de installatie-instructies voor specifieke informatie.
 4. Herhaal dit proces voor elke rij planken, waarbij je ervoor zorgt dat de planken strak tegen elkaar aan liggen en geen openingen hebben.
 5. Wanneer je bij de laatste rij planken aankomt, kan het zijn dat je deze op maat moet zagen om ervoor te zorgen dat ze perfect passen. Houd 1 cm opening tussen de planken en de muur om beweging mogelijk te maken.
 6. Wanneer de laatste rij planken is geplaatst, installeer je de plinten over de openingen tussen de planken en de muur om het uiterlijk te voltooien.

Let op: het is belangrijk om de installatie-instructies van de fabrikant te raadplegen voordat je begint met het installeren van de kurkvloer, aangezien deze instructies specifiek zijn voor het merk en type kurk dat je gebruikt.

Lijmsysteem

Het lijmsysteem is gebaseerd op kleeftegels die gelijmd worden op een geëgaliseerde ondergrond. Na het aanbrengen van de lijm brengen we ook 3 tot 4 lagen vernis aan. Voor het egaliseren van uw ondergrond kunt u uiteraard een beroep doen op ons.

Het plaatsen van kleeftegels in kurk kan een goede optie zijn voor een duurzame en milieuvriendelijke vloerbedekking. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om kurktegels te plaatsen:

 1. Bereid de ondergrond voor. Maak deze schoon en zorg ervoor dat het oppervlakdroog is. Verwijder eventuele losse stukken of oneffenheden. Het is van groot belang dat de ondergrond perfect egaal is.
 2. Leg de kleeftegels uit op de vloer om te bepalen hoe ze het best kunnen worden geplaatst. 
 3. Breng lijm aan op  de kurktegels en op de vloer.
 4. Laat de lijm indrogen volgens de instructies van de fabrikant. Dit duurt meestal een paar uur.
 5. Leg de kleeftegels na de voorgeschreven droogtijd op de vloer en druk ze stevig aan. 
 6. Houd voldoende speling tussen de muur en de kleeftegels, zodat de tegels kunnen uitzetten en krimpen zonder beschadiging. Snijd de kurk op maat met een mes indien nodig. Stofzuig de vloer grondig.
 7. Vernisde vloer (meestal worden 3 lagen vernis aangeraden)

Let op: Lees altijd de instructies van de fabrikant voordat je begint. Zorg ervoor dat de ondergrond goed voorbereid is en dat je de juiste lijm en gereedschappen gebruikt. Wees geduldig en zorgvuldig bij het leggen van de tegels  voor het beste resultaat. Kurk is een natuurlijk materiaal, waardoor er meestal kleine verschillen in kleur en dikte zijn tussen de afzonderlijke tegels. 

Color Cork: verlijmde kurkvloeren

Als u kiest voor een te verlijmen systeem, dan is COLOR Cork een ideale oplossing.  COLOR Cork is een kurktegel van 4 mm of 3mm dik die isolerend en geluiddempend is, warm aanvoelt en vanwege de veerkrachtigheid van het materiaal de belasting van voeten, gewrichten, benen en rug verlicht. U kan deze vloeren verkrijgen in de tegelformaten 600x300x4 mm en deze kunnen ook gekleurd worden in verschillende kleuren.

Image
toonzaal kurk en parket hoorewege

Bezoek vrijblijvend onze toonzaal en krijg professioneel advies

Bezoek onze toonzaal in Aalter, de uitgelezen plaats om vrijblijvend kennis te maken met kurk, parket, vinyl en laminaat in al zijn facetten.

Uiteraard liggen er verschillende soorten vloeren op de grond en werden de wanden bekleed met verschillende soorten wandkurk. Hierdoor krijgt de bezoeker een mooi beeld over de diverse mogelijkheden die vandaag beschikbaar zijn. Op hetzelfde moment kan de bezoeker het comfort van de verschillende plaatsingswijzen vergelijken.

Uiteraard kan er na een verkennend gesprek en een toelichting van ons uitgebreid assortiment over gegaan worden tot een vrijblijvende prijsofferte.

Kurk en Parket Hoorewege
Lostraat 17
9880 Aalter
België

Openingsuren

maandag Gesloten
dinsdag 16:30-18:30
woensdag 16:30-18:30
donderdag 16:30-18:30
vrijdag 14:00-18:30
zaterdag 9:30-12:00
14:00-17:00

zon- en feestdagen Gesloten

gesloten van 15 juli tot en met 4 augustus (open op afspraak 0478/26.63.08)